Chleba Naszego Powszedniego

Najdroższy
w okruchu ziemi życia 
rozsmakuj się czasem 
zgłodniały 

To tylko 
lekka słodycz przyjemności 
kwas zazdrości 
gorycz pracy 
krzyk CIERPIENIA 

Jedna jest droga do 
ZBAWIENIA 
w chlebie dzisiaj 
w chałce jutra 
Czujesz? 
ciepły  kawałek
czasem nazbyt przypieczonej mąki 
chrupkiej skórki miłości 

spróbuj 
chwili zasmakować 
Ciebie 
Siebie 
Mnie 
wielo- ziarnistej 
ludzkości 


Zgłodniali chleba? 

Poniżej załączam przepis na bardzo zdrowy, pyszny chleb.
Jest to przepis uniwersalny, gotowa podstawa do wszelkiej improwizacji (można mieszać mąki, dodawać przeróżne dodatki, co kto lubi, jak kto woli ) 😆🤗🍞🍞 

Do dzieła ! 

Co potrzebujecie? 
- ok 600 g mąki żytniej ( lub mieszane 500 g żytniej+100g jakiejś innej, albo pół na pół ) ważne żeby było około 600 g jakiejś mąki 😉
- 2 łyżeczki soli himalajskiej 
- 2 łyżeczki miodu 
- 300ml wody 
- 2 łyżki oliwy 
- 25 g świeżych drożdży (można instant tylko wtedy trzeba około dwóch paczek i chleb może nie wyrosnąć tak ładnie ) 

+ Tutaj liczy się inwencja twórcza ! Powyższa baza sama w sobie smakuje bardzo dobrze, można jednak dodać suszone śliwki, morele, posypać na wierzch pestkami dyni przed pieczeniem, dodać słonecznik :) odrobina ziół prowansalskich/toskańskich do samego ciasta nada niepowtarzalny aromat. Nie bójcie się mieszać ziół z suszonymi owocami , łamcie stereotypy ! 😆 Ciekawi nowego smaku zdrowo wzbogacicie rutynowe posiłki. 💃 

Kiedy już zdecydujecie się na jakiś wariant mieszacie mąkę, jedną łyżeczkę soli, oliwę i wodę (+ zioła, owoce ).

Drożdże w osobnej miseczce mieszacie na papkę z drugą łyżeczką soli i miodem ( jak dodaje suszonych owoców to już rezygnuje z miodu , chleb nic nie traci a nie jest za mocno "doprawiony") 

Dodaje odrobinę wody do papki z drożdży i mieszam. Przelewam papkę do miski z resztą składników i zagniatam 

Odstawiam do wyrośniecia na 2,5 - 3 godzin (tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość) w ciepłe miejsce. Piwnica , suszarnia, kaloryf nada się idealnie! 

Kiedy ciasto wyrośnie przekładam do blaszki. Tutaj kolejna opcja do wyboru. Można na okrągłej blaszce można na prostokątnej. 

Okrągła? - przerzucasz ciasto z miski na środek takiej blaszki i formujesz ladny półokrągły kształt. Nie staraj się żeby ciasto dotykało ze wszystkich stron brzegów 

Wąska, prostokątna?  - rozkladasz ciasto dokładnie do brzegów (nie będzie dosiagalo do końca brzegów ale nie ma się czym martwić! Podczas pieczenia jeszcze urośnie 😉) 

Do nagrzanego piekarnika na 220 stopni wsadzamy ciasto na 35 minut (do zarumienienia ) 

Gotowy chleb wyciągnij z blaszki i odstaw przykryty ściereczką żeby ładnie ostygł 

Jedz z wdzięcznością , nie wyrzucaj resztek, częstuj innych 🙏🍞 

Mam nadzieję że przepis się spodoba i zasmakuje :) 




Komentarze

  1. Jeśli chleb do smalcu ze skwarkami, to wrzuć do ciasta łyżkę ostrej musztardy, a jeśli do powideł, to zamiast wody daję mleko migdałowe... mmmm... pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz